streda 20. februára 2013

Čokoládový a kakaový korpus


Kakaový korpus
Kakaový korpus je obmenou piškótového korpusu, a preto sa držíme základného pomeru: na 1 vajce pripadá 20 g cukru a 30 g múky, pričom časť múky nahrádzame kakaom.

Forma s priemerom 26 cm, torta pre 12 ľudí:
6 vajec
120 g cukru
140 g hladkej múky
40 g  kakaa
1 lyžica vlažnej vody
trošku oleja
Ak sa rozhodnete pre špaldovú alebo celozrnnú múku, pridajte trochu prášku do pečiva.

Pripravíme si formu - vymastiť a vysypať/vyložiť papierom. Rúru rozohrejeme na 175 °C.
Oddelíme si žĺtka od bielkov do vyšších nádob - obe budeme šľahať (bielky do väčšej). Odvážime si cukor, nie práškový, ani kryštálový ale krupicu. Ja používam aj hnedý trstinový s trošku väčším zrnom a zatiaľ to nikdy nebol problém. Do ďalšej misky odvážime múku s a pripravíme sitko. Cukor rozdelíme v pomere 1/3 do bielok a 2/3 do žĺtok. Ak máme kuchynský robot, dáme doň šľahať žĺtka. Ak nie, šľaháme ich ručne ako prvé. Keď sme zo žĺtok vyšľahali penu, neprestávame šľahať a pridáme lyžicu vody a kakao. Následne pridáme trošku oleja na zvláčnenie. Poriadne umyjeme a vysušíme metličky a vyšľaháme bielky. Sneh nemusí byť 100% tuhý, ale ani tekutý. žĺtkovo-kakaovú penu ešte raz prešľaháme a vylejeme do bielkov. zľahka premiešame stierkou a preosejeme tretinu múky. Vmiešame a postup opakujeme aj so zvyšnou múkou, až kým nevznikne homogénne penovité cesto. Najlepšie sa s cestom pracuje vo veľkej nádobe, kde nemusíte toľko miešať a nestratíte tým toľko bubliniek. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť. Každá rúra pečie inak a preto treba sledovať farbu. Keď korpus zozlatavel až zhnedol, pichneme do stredu špicatou špajdlou. Ak sme ju vytiahli suchú, máme hotovo. Ak sa na ňu nalepilo cesto, korpus treba dopiecť. Radšej nech je korpus tmavší ako v strede surový...:)

Čokoládový korpus - Sacher
6 vajec
210 g masla
210 g čokolády
210 g trstinový cukor
165 g múka
pol bal. prášku do pečiva
Časť múky je možné nahradiť mandľami alebo celozrnnou múkou.

Pripravíme si formu - vymastiť a vysypať/vyložiť papierom. Rúru rozohrejeme na 170 °C.
Oddelíme si žĺtka od bielkov do vyšších nádob - obe budeme šľahať (žĺtka do väčšej). Žĺtka vyšľaháme s 2/3 cukru a pridáme zmäknuté maslo. Čokoládu, rozpustenú nad parou, necháme mierne vychladnúť a tiež vmiešame do žĺtkov. Z bielkov a zvyšného cukru si ušľaháme sneh a spolu s preosiatou múkou po častiah zľahka stierkou vmiešame do čokoládovej zmesy. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť. Pečieme zhruba 45 min. Skontrolujeme špajdlou a je povrch moc tmavý a stred neprepečený, znížime teplotu na 160°C. Hneď po upečení prevrátime na plech vyložený papierom na pečenie a necháme vychladnúť. Tento krok nie je nevyhnutný - ide o zrovnanie povrchu pre lepšiu aplikáciu polevy.

Extra čokoládový korpus - a la brownies
300g horká čokoláda
250g maslo
6 vajec
250g trstinový cukor
200g polohrubá múka (môže byť aj hladká celozrnná/špaldová alebo pol na pol)
4 lyžice kakao
štipka soli, štipka prášku do pečiva
trošku mlieka

Pripravíme si formu - vymastiť a vysypať/vyložiť papierom. Rúru rozohrejeme na 175 °C.
Nad parou necháme rozpustiť čokoládu s maslom. Vajcia vyšľaháme s cukrom a vlejeme do nich trošku vychladnutú čokoládu s maslom. Pridáme kakao a soľ a nakoniec vmiešame múku s práškom do pečiva a cca. 0,5 dcl mlieka. Vylejeme do vymastenej alebo papierom vyloženej formy a dáme piecť na 170 °C. Ja najradšej do formy na dno pricvaknem papier a zvonka ostrihám s okrajom cca 1,5 cm. Boky formy potriem maslom. Po 15 minútach špajdlou korpus skontrolujeme - ak sme ho vytiahli hnedé, necháme dopiecť. Ak suché, vytiahneme a necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus vyslobodíme z formovej obruče a tú umyjeme. Korpus prekrojíme na polovicu, vrchnú časť dáme stranou a na formu opäť nasadíme obruč.

Extra čokoládový korpus - nízky
Použijeme 1/3 vyššie uvedených ingrediencií.

Mandľovo - čokoládový korpus
7 vajec
150 g cukru
150 g horkej čokolády
150 g mletých mandlí
150 g polohrubej múky
pol pr. do pečiva




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára