streda 6. marca 2013

Mrkvová torta s limetkou

Ked som vymýšľala, akú mrkvovú tortu by som spravila, narazila som väčšinou na recepty bábovkového typu. Ale ide predsa o tortu, potrebujeme krém! V amerických receptoch sa často používa "cream cheese". Mne sa ale k sladkej mrkve žiada niečo kontrastne kyslé. A tak som si vymyslela vlastný recept...


Cesto:
100 g špaldovej celozrnnej múky
100 g mletých mandlí alebo hladkej múky
150 g trstinový cukor
1 lyžička škorice
pol prášku do pečiva, štipka sódy
1 vajce
125 ml roztopené maslo (ak ste použili mandle stačí polovica)
250 ml mlieko
2 väčšie mrkvy

Navážime si sypké suroviny a premiešame ich. Vo väčšej vyššej nádobe si vyšľaháme cukor s vajcom a pridáme maslo. Ďalej pridáme najemno nastrúhanú mrkvu zakvapnutú citrónom alebo limetkou, sypkú zmes a mlieko. Všetko dobre vymiešame a vylejeme do formy. Upečieme do zlatista - vpichom špáratka overíme, či už je hotovo. Ak sme ho vytiahli suché, korpus vytiahneme a necháme vychladnúť.

Krém:
1 nátierkové maslo
200 ml bieleho jogurtu
trstinový cukor alebo med
2 limety
2 lyžičky želatíny

Korpus vyberieme z obruče, tú umyjeme a nasadíme naspäť. Pokvapkáme ho šťavou z pol limety. Do rajničky dáme želatínu a zalejeme troškou vody, necháme napučať. Do väčšej misky vytlačíme šťavu z limetky a nastrúhame kôru z jednej polovice (dobre limetku umyte a utrite). V kôre je totiž najvýraznejšia limetková chuť. Pridáme cukor a miešame ručne metličkou, potom pridáme jogurt a miešame, kým sa cukor neroztopí. Nakoniec pridáme nátierkové maslo. Vymiešame do hladka a ochutnáme. Ak je krém príliš kyslý, pridáme cukor (v tejto fáze už len práškový) alebo limetkovú šťavu a opäť vymiešame. Želatínu zahrejeme. Keď je úplne rozpustená, pridáme 2 lyžice krému a poriadne zamiešame. Vypneme oheň a pridáme ďalšie 2 lyžice krému a zamiešame. Vymiešanú želatínu vylejeme do zbytku krému a naposledy poriadne premiešame. Krém vylejeme na korpus a dáme vychladiť. Pred podávaním vyberieme z formy a na tortu nastrúhame limetkovú kôru. Pred vybratím je dobré krém od formy oddeliť tvrdšou tenkou plastovou stierkou.

1 komentár:

  1. Zaujímavý recept, pekné fotky, veľmi chutné, mám rád svoj blog má veľa variantov a je vysoko kvalitný... Pozývame vás na návštevu môj blog vo Valencii, s tradičných receptov regiónu Valencia.

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.

    Tento týždeň "Tekvice lievance " budúci týždeň "Mona veľkonočné Valencia" Chceš prísť?
    V mojom blogu nájdete prekladateľ do svojho jazyka, Okrem toho, ak sa vám páči Valencia gastronómia, HTML kód môžete umiestniť na svoj blog, a budete mať priamy prístup na môj blog, uvidíte, že v pekný.

    OdpovedaťOdstrániť