pondelok, 14. októbra 2013

Ľahučká čokoládová torta

Táto čokoládová torta je veľmi chutná a zároveň sa nemusíte cítiť zle, ani keď si dáte dva kúsky. Taký, podľa mňa, má byť ideálny dezert...


Cesto:
Použijeme recept na základnú kakaovú piškótu:
7 vajec
180 g hladkej celozrnnej špaldovej múky (alebo pol na pol s obyčajnou, mandľovou...)
30g kako
140 g trstinový cukor krupica
trošku vody
trošku oleja

Oddelíme vaječné žĺtky a bielky. Odvážime všetky suché ingrediencie a cukor vysypeme do žĺtkov. Bielky aj žĺtky vymiešame do peny. Do žĺtkovej peny pridáme trošku vody a trošku oleja, stále miešame. nakoniec pomaličky pridáme aj kakao. Potom zľahka vmiešame sneh a múku. Cesto vylejeme do formy - na spodok použijeme papier na pečenie a boky vymastíme a vysypeme múkou - a dáme upiecť.

Plnka:
250 ml šľahačka
0,5 l mlieko
200 g horkej čokolády
cca 1 lyžica kakaa
1 bal. zlatý klas alebo 40 g škrob
cukor
trošku masla
višne, maliny alebo čučoriedky

Najlepšie 1 deň a minimálne niekoľko hodín vopred si pripravíme čokoládovú šľahačku a kakaový puding.
Čokoládová šľahačka: šľahačku zahrejeme, rozpustíme v nej 100 g čokolády a necháme prevrieť. Odstavíme z ohňa, rozmiešame prípadné hrudky a vylejeme do uzatvárateľnej nádoby, najlepšie do takej, v ktorej ju budeme neskôr šľahať. Necháme voľne schladiť a neskôr dáme úplne vychladiť do chladničky.
Kakaový puding: Asi 0,4 l mlieka dáme variť s trochou cukru. Zvyšok mlieka rozmiešame so škrobom a kakaom a vlejeme do horúceho mlieka. Za stáleho miešania privedieme k varu, až kým puding nezačne hustnúť a lesknúť sa. Znížime teplotu a povaríme ešte asi 1 minútu. Hotový puding ešte dosladíme podľa chuti a prelejeme uzatvárateľnej misky. Aby sme puding nemuseli miešať a navrchu nevznikla šupka, rozotrieme po jeho povrchu trošku masla a necháme voľne a neskôr v chladničke vychladiť.

Krém: Vychladenú čokoládovú šľahačku vyšľaháme - jej objem narastie trochu menej ako obyčajne. Prešľaháme aj puding a opatrne šľahačku doňho vmiešame.

Korpus prerežeme na 3 rovnaké časti a postupne polejeme ovocnou šťavou, potrieme krémom a poukladáme ovocie. To prikryjeme a pritlačíme ďalšou vrstvou cesta a proces opakujeme. Nakoniec tortu pokryjeme zvyškom krému a dáme aspoň na hodinu do chladničky.

Zdobenie:
100 g horkej čokolády rozpustíme vo vodnom kúpeli. Na pracovnú dosku si pripravíme dlhý úzky pás papiera na pečenie alebo potravinovej fólie. Môžete odmerať obvod torty alebo rozložiť 3-4 kúsky za sebou. Na pás rovnomerne rozlejeme čokoládu a stierkou ju rozotrieme do požadovanej šírky - výšky torty. Čokoládu necháme voľne vychladnúť a stuhnúť. Na vychladenú tortu potom opatrne dokola priložíme čokoládový pás a nakoniec odlepíme fóliu. Na tento krok budete potrebovať buď šikovného asistenta, alebo si pás predelte na polovicu.
Vrch torty ozdobíme kakaom a ovocím alebo trufletami ako na obrázku - višňami obalenými v čokoládovom ganache a kakau.


1 komentár:

  1. Dobrý deň,


    Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 90 000 pozbieraných receptov. Denne máme okolo 40 000 klikov od užívateľov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
    Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.

    V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

    S pozdravom,
    info@hladatrecepty.sk

    OdpovedaťOdstrániť