pondelok 14. októbra 2013

Ľahučká čokoládová torta

Táto čokoládová torta je veľmi chutná a zároveň sa nemusíte cítiť zle, ani keď si dáte dva kúsky. Taký, podľa mňa, má byť ideálny dezert...


Cesto:
Použijeme recept na základnú kakaovú piškótu:
7 vajec
180 g hladkej celozrnnej špaldovej múky (alebo pol na pol s obyčajnou, mandľovou...)
30g kako
140 g trstinový cukor krupica
trošku vody
trošku oleja

Oddelíme vaječné žĺtky a bielky. Odvážime všetky suché ingrediencie a cukor vysypeme do žĺtkov. Bielky aj žĺtky vymiešame do peny. Do žĺtkovej peny pridáme trošku vody a trošku oleja, stále miešame. nakoniec pomaličky pridáme aj kakao. Potom zľahka vmiešame sneh a múku. Cesto vylejeme do formy - na spodok použijeme papier na pečenie a boky vymastíme a vysypeme múkou - a dáme upiecť.

Plnka:
250 ml šľahačka
0,5 l mlieko
200 g horkej čokolády
cca 1 lyžica kakaa
1 bal. zlatý klas alebo 40 g škrob
cukor
trošku masla
višne, maliny alebo čučoriedky

Najlepšie 1 deň a minimálne niekoľko hodín vopred si pripravíme čokoládovú šľahačku a kakaový puding.
Čokoládová šľahačka: šľahačku zahrejeme, rozpustíme v nej 100 g čokolády a necháme prevrieť. Odstavíme z ohňa, rozmiešame prípadné hrudky a vylejeme do uzatvárateľnej nádoby, najlepšie do takej, v ktorej ju budeme neskôr šľahať. Necháme voľne schladiť a neskôr dáme úplne vychladiť do chladničky.
Kakaový puding: Asi 0,4 l mlieka dáme variť s trochou cukru. Zvyšok mlieka rozmiešame so škrobom a kakaom a vlejeme do horúceho mlieka. Za stáleho miešania privedieme k varu, až kým puding nezačne hustnúť a lesknúť sa. Znížime teplotu a povaríme ešte asi 1 minútu. Hotový puding ešte dosladíme podľa chuti a prelejeme uzatvárateľnej misky. Aby sme puding nemuseli miešať a navrchu nevznikla šupka, rozotrieme po jeho povrchu trošku masla a necháme voľne a neskôr v chladničke vychladiť.

Krém: Vychladenú čokoládovú šľahačku vyšľaháme - jej objem narastie trochu menej ako obyčajne. Prešľaháme aj puding a opatrne šľahačku doňho vmiešame.

Korpus prerežeme na 3 rovnaké časti a postupne polejeme ovocnou šťavou, potrieme krémom a poukladáme ovocie. To prikryjeme a pritlačíme ďalšou vrstvou cesta a proces opakujeme. Nakoniec tortu pokryjeme zvyškom krému a dáme aspoň na hodinu do chladničky.

Zdobenie:
100 g horkej čokolády rozpustíme vo vodnom kúpeli. Na pracovnú dosku si pripravíme dlhý úzky pás papiera na pečenie alebo potravinovej fólie. Môžete odmerať obvod torty alebo rozložiť 3-4 kúsky za sebou. Na pás rovnomerne rozlejeme čokoládu a stierkou ju rozotrieme do požadovanej šírky - výšky torty. Čokoládu necháme voľne vychladnúť a stuhnúť. Na vychladenú tortu potom opatrne dokola priložíme čokoládový pás a nakoniec odlepíme fóliu. Na tento krok budete potrebovať buď šikovného asistenta, alebo si pás predelte na polovicu.
Vrch torty ozdobíme kakaom a ovocím alebo trufletami ako na obrázku - višňami obalenými v čokoládovom ganache a kakau.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára