pondelok 11. novembra 2013

Ananásovo kokosová torta

Ak patríte, podobne ako ja, k milovníkom piña colady, toto bude vaša obľúbená...


Potrebujeme:
1 menší ananás
300-400 ml kokosové mlieko
250 ml šľahačka
1 vanilkový cukor + 1 lyžica cukru
pol balíčka agaru/ trochu želatíny
4 vajcia
80 g cukor
120 g hladká špaldová múka
Trošku kokosového oleja
Bezlepková a bezlaktózová verzia: múku nahradíme mandľovou alebo bezlepkovou zmesou a šľahačku pomarančovým alebo ananásovým džúsom/šťavou.

Očistíme ananás a na spodok formy nahusto poukladáme asi 1,5 cm hrubé kúsky. Zapneme rúru a z vajec, múky a cukru si pripravíme klasické piškótové cesto. Olej pridáme do žĺtkov s cukrom - ak nemáte kokosový, použite iný alebo maslo. Nič sa nestane ani ak ho vynecháte. Cesto vylejeme na ananás a dáme upiecť. Hotový korpus necháme chvíľu schladiť a potom prevrátime ananásom hore - buď na plochý tanier a naspäť do formy (umytej) alebo najlepšie na spodok druhej formy.
Kým korpus úplne vychladne, pripravíme si jednoduchý krém. Pol plechovky kokosového mlieka zahrejeme s cukrom a agarom. Za stáleho miešania privedieme k varu a necháme chvíľku variť. Vypneme sporák a necháme stranou. Vyšľaháme si šľahačku a necháme si ju poruke. Do prevareného mlieka pridáme zvyšok z plechovky a dobre krém premiešame. Zmes by mala mať cca. 50 stupňov - hneď opatrne vmiešame šľahačku a krém vylejeme na vychladený ananás (korpus) uzavretý v čistej forme.

Ak ste sa rozhodli pre bezlaktózovú verziu, necháme zovrieť celé kokosové mlieko s agarom a cukrom, necháme chvíľu schladiť a následne primiešame ovocnú šťavu. Tú nevaríme, aby sme nestratili cenné vitamíny. Agar tuhne pri 40 stupňoch a ideálne bude túto tekutú zmes naliať na dobre vychladený korpus tesne predtým.

Prizdobiť tortičku môžete napr. praženým kokosom alebo kúskami pomaranča.

1 komentár: