pondelok 20. januára 2014

Čokoládovo-mandľová torta s jahodami

Základ torty vychádza z upraveného receptu na brownies - rozhodla som sa vyskúšať jeho bezmúčnu mandľovú variantu - a výsledok bol prekvapivo mňam. Tentokrát nešlo o slávnostnú príležitosť, ale skôr o jednoduchšiu maškrtu pre kamarátov :)


Korpus:
150 g horkej čokolády
80 g masla
150 g mletých mandlí
130 g cukru
2 vajcia
2 lyžice kakaa
2 dcl (mandľového) mlieka
štipka soli, štipka sódy

Do vodného kúpeľa dáme roztopiť čokoládu s maslom. Zatiaľ si do peny vyšľaháme vajcia s cukrom. Do nich pridáme kakao a trochu mlieka a znova jemne prešľaháme. Roztopenú čokoládu s maslom opatrne vmiešame do zmesi, pridáme štipku soli a nakoniec vmiešame mandle so sódou a zvyšok mlieka. Pomerne riedke cesto vylejeme do papierom vyloženej alebo múkou vysypanej formy a vložíme do stredne rozohriatej rúry. Pečieme kým je cesto tuhej konzistencie - skúšame jemným potrasením. Keďže ide o vlhký korpus, špáradlo by ako skúška neobstálo - bude od čokolády aj po upečení.

Plnka:
250 g jahôd
500 g kyslej smotany (zmes sójového jogurtu a kokosovej smotany)
vanilkový cukor
agar na pol litra tekutiny (želé/želatína)

Smotanu vymiešame s cukrom podľa svojej chuti a primiešame nadrobno nasekané jahody. Na zahustenie si v rajničke pripravíme hustý agar alebo želatínu s troškou vody a mlieka/kokosového mlieka. Agar, pre jeho tuhnutie pri vyššej teplote, používam vtedy, ak potrebujem tortu hneď použiť. Krém zahustený želatínou potrebuje tuhnúť minimálne niekoľko hodín v chladničke. Agar necháme zovrieť a následne s ním treba pracovať veľmi rýchlo, najmä po vmiešaní do studeného krému. Zmes vylejeme do formy priamo na korpus a dáme do chladničky stuhnúť. Povrch torty ozdobíme čokoládovými hoblinkami alebo jahodami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára