utorok 19. februára 2013

Jogurtová nepečená torta


Táto torta je moja obľúbená hlavne v lete, v období zberu lesných plodov. S čučoriedkami je priam neodolateľná...



Jogurtová nepečená torta s lesnými čučoriedkami

Cesto:
Keksíkový tortový základ

Plnka:
500g bieleho jogurtu
250 ml šľahačka
želatína
50g cukru
1 bal. vanilkového cukru

Zoberieme si väčšiu misku a vylejeme do nej jogurt. Je tiež možné polovicu jogurtu nahradiť kyslou smotanou. Zmes ochutíme cukrom - ja používam trstinový - treba však pamätať na to, že kryštáliky treba rozpustiť, čiže zmes musíme dlhšie miešať. Každý z nás má rád inú intenzitu sladkej chuti, a preto je dobré zmes chutnať a postupne cukor prisýpať. Môžeme tiež pridať vanilkový cukor, najlepšie z prírodnej vanilky. Následne bude treba pripraviť želatínu, postrach väčšiny domácich cukrárov:).
Osobne uprednostňujem klasickú bravčovú želatínu pred agarom a stužovačmi, pretože jednoducho neobsahuje žiadnu chémiu...Takže tu je návod, ako to nepokaziť: do malej panvičky nasypeme cca. 4 malé lyžičky želatiny. Zalejeme troškou vody a necháme napučať (prebytočnú vodu zlejeme). V samostatnej nádobke ušľaháme šľahačku. Začneme zahrievať želatínu a pri slabom plameni pozorujeme ako sa topí. Nechceme aby sa želatína varila. Keď sa úplne roztopila, vložíme do nej 2 lyžice jogurtovej zmesy a dobre metličkou rozmiešame. Tento krok opakujeme ešte raz, ale vypneme už plameň. dobre želatínovú zmes premiešame a vylejeme do zbytku jogurtu. Opäť dobre premiešame a na konci do zmesy ľahko vmiešamie šľahačku. Celú zmes teraz vylejeme do pripravenej formy so sušienkovým základom.
Vložíme do chladničky a necháme vytuhnúť, najlepšie na noc do rána alebo aspoň 4 hodiny.

Zdobenie:
1 bal. tortové želé
Cukor
Lesné čučoriedky

Za väčšiu hrsť čučoriedok nasypeme do odmerky a dolejeme 250ml vody. Rozmixujeme ručným mixérom a vylejeme do hrnčeka. Vmiešame tortové želé a pokračujeme podľa návodu na obale. Pridáme trošku cukru, podľa chuti. Želé necháme mierne vychladnúť a polievkovou lyžicou aplikujeme na vychladenú jogurtovú tortu. Želé bude okamžite tuhnúť. Na hotovú tortu vysypeme poriadnu dávku čučoriedok, príp. prizdobíme mätovým lístkom. Opatrne vyberieme z formy (dookola prejdeme tenkou plastovou stierkou) a môžeme podávať. Na zdravie!

Obmeny:
Jogurtovú plnku je možné urobiť aj v dvoch vrstvách a to tak, že do jednej časti vmiešame rozmixované čučoriedky. Počítajte ale s tým, že hoci to vyzerá krajšie, trvá to dlhšie:) Prvú vrstvu treba nechať vytuhnúť a až potom na ňu liať druhú - v opačnom prípade sa vrstvy premiešajú.



Môžete tiež použiť iné ovocie, napr. maliny, lesné ovocie, mango, limetu, pomaranč...a posypať ju orechmi alebo ich aj pridať do sušienok v ceste.
Ďalšou možnosťou pre ešte slávnostnejší vzhľad je pridať navrch šľahačku. Môžete ju tiež ochutiť ovocím. Bobulové ovocie pomágame vidličkou a pridáme trošku cukru. Stierkou vmiešame vyšľahanú šľahačku. Pri šťave z citrusov to netreba prehnať s množstvom, stačí pol limety alebo pomaranča. Postup je rovnaký, k limete treba troška viac cukru. Pre dospelákov môžete vyskúšať aj mojito šľahačku:)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára