piatok 22. marca 2013

Pečená tvarohová torta

Tvaroh je naša zázračná lokálna surovina. Len ťažko si viem bez neho predstaviť pečenie. Väčšinu ostatných mliečnych výrobkov si viem predstaviť nahradiť bezlaktózovými alebo vegánskymi náhradami. Na tvaroh ale nedám dopustiť! Takže tu je jeden z mojich variabilných receptov "cheesecakeového typu".

Vanilkovo - malinová tvarohová torta



Cesto:
použijeme keksíkový tortový základ alebo polovičnú dávku cesta na pyté.
Ja som použila cesto na pyté so špaldovou múkou. Vyvaľkáme a vložíme do papierom vyloženej a maslom vytretej (po bokoch) formy. Dáme na bok a pripravíme si plnku.

Plnka:
500 g jemného tvarohu
200 g kyslej smotany
3 vajcia
asi 100g trstinový cukor
štipka soli
semienka z 1/4 vanilkového lusku

Vymiešame vajíčka s cukrom - pridáme tvaroh a smotanu, soľ a nakoniec vmiešame vanilku. Tvaroh ochutnáme a prípadne ešte dosladíme. Zmes nalejeme na cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160-170°C. Po pol hodine skontrolujeme - torta je upečená keď pri zatrasení pripomína huspeninu, nie tekutinu. Hotovú ju vyberieme a necháme voľne vychladnúť - stred trošku padne, okraje budú jemne vyššie. Vychladnutú tortu dáme do chladničky.

Zdobenie:
Pokiaľ  sme tortu piekli len pre radosť, stačí navrch natrieť domáci džem, vysypať ovocie alebo vyliať tortové želé. Ak ale chceme dosiahnuť slávnostnejší vzhľad i chuť, použijeme:
1 ks tortové želé alebo agar
250 ml malinovej šťavy
180 - 200 ml šľahačky
cukor
čerstvé maliny
opražené mandľové lupienky alebo pistácie

Pripravíme si malinovú šťavu tak, že ponorným mixérom rozmixujeme za hrsť malín/ 2 lyžice malinovej drene alebo džemu s vodou. Vylejeme do hrnčeka, pridáme cukor a tortové želé alebo agar, povaríme podľa návodu a  polievkovou lyžicou postupne dávame na vychladený tvaroh.Trošku želé si odložíme do misky, pridáme zopár malín a dobre rozmiešame. V ďalšej nádobe vyšľaháme šľahačku, tú potom preložíme do misky s malinami a dobre premiešame. Lyžicou aplikujeme na želé. Najlepšie tak, aby na okraji boli vidno všetky vrstvy. Nakoniec na tortu vysypeme zvyšok malín a tie posypeme mandľovými lupienkami. Ak by ste chceli spraviť ešte luxusnejšiu verziu (ale za to aj tučnejšiu), môžete pol šľahačky nahradiť mascarpone. Naopak pre viac "light" verziu nahraďte pol šľahačky jogurtom. Navrch môžeme mimo sezóny malín použiť napríklad figy...


Variácie:
Namiesto malín môžete použiť: pomaranč, limetku, jahody, čučoriedky, mango, ale aj čokoládu a orechy...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára