štvrtok 6. júna 2013

Jahodový krémeš

Krémeš je klasika, ktorá chutí asi všetkým. Treba ale využiť sezónu jahôd, kým sú lokálne a prirodzene sladučké - tu je jedna z možností.


Cesto:
Použijeme kupované lístkové cesto alebo si vyrobíme napr. vlastné špaldové lístkové cesto.
1 kupované rozvaľkané cesto (300 g) nám vystačí na 6 krémešov. Plát rozprestrieme, odrežeme cca. 8 cm z kratšej strany. Orezané cesto dáme na plech a na ňom prerežeme na polovicu. Jednu polovicu ďalej prerežeme na 6 rovnakých častí a dáme upiecť.

Krém:
0,5 l mlieko
45 g škrob / zlatý klas
jahody
cukor
trošku masla
200 ml šľahačka

Opláchneme a očistíme asi 10-15 ks jahôd. Z 2/3 jahôd, mlieko a cukor rozmixujeme a pripravíme milkshake, ktorý dosladíme podľa vlastnej chuti. 3/4 kokteilu dáme variť a v ostatnom rozmiešame škrob. Zbytok jahôd nakrájame nadrobno. Do horúceho mlieka vlejeme zbytok zmesi a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Nezabudnite puding aspoň 1 min. povariť, aby v ňom nebol cítiť škrob. Ešte do horúceho pudingu vmiešame najemno nasekané jahody, trošku masla a za občasného miešania necháme chladnúť.
Teraz prichádza náročnejšia časť - vyrobiť obrubu pre krém. Na čistú dosku položíme papier na pečenie, naň spodnú časť cesta. Z niekoľkých vrstiev alobalu si vyrobíme okolo cesta pevnú obrubu - ak sa vám nezdá dosť pevná, jednoducho ju dokola obložte ťažšími plochými predmetmi.
Sčasti stuhnutý a vychladnutý jahodový puding rozotrieme na cesto a dáme vychladiť do chladničky. Po vychladení vyšľaháme šľahačku. Zložíme obrubu a šľahačku rozotrieme na puding. Na šľahačku uložíme 6 lístkových štvorcov a vložíme opäť do chladničky. Vychladený krémeš nakrájame podľa lístkových štvorcov a podávame posypané práškovým cukrom, prípadne ozdobené čerstvými jahodami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára