streda 27. mája 2015

Torta na 1. narodeniny

Takéto zadanie som už dostala viackrát, ale potrebovala som si ho prežiť na vlastnej koži... Lebo ľahko sa povie, že veď ročné dieťa už môže všetko, alebo naopak ,že nemôže takmer nič. Že tortu má len pre radosť a pre pamiatku na fotkách. Realita je, že na oslave bude veľa tortychtivých hostí rôzneho veku. Čiže u mňa vyhráva ako obvykle zlatá stredná cesta - menej sladiť, menej exotiky a celkovo ľahšie plnky aj cestá, nech si pochutí drobec aj veľkáči.


Pokus č. 1 - Smotanová piškótová torta

Táto absolútna klasika poteší malých aj veľkých. Navyše sa dá spraviť v rôznych prevedeniach. Môžete spraviť vlastné piškóty alebo korpus, kde máte pod dohľadom množstvo a druh cukru aj múky. Na druhú stranu nie je nič chutnejšie a jednoduchšie ako použiť klasické kupované piškóty. To, že sú dosť sladké, sa dá vykompenzovať menej sladkým krémom.
Ja používam kyslú smotanu a vanilkový cukor v pomere 250g smotany a 20g cukru. Pre "lajtovejšiu" verziu použite biely jogurt a med.


Zdravý pokus č. 2 - pohánková torta s jabĺčkovým pyré

Cesto:
6 dobrých vajíčok
100 g pohánkovej instantnej kaše / múky
80 g hladkej (špaldovej) múky
0,5 dcl javorového sirupu 
pol lyžičky škorice
Z bielok vyšľaháme sneh a vymiešame ako klasické piškótové cesto. Ak chcete tortu podávať aj ostatným hosťom, zdvojnásobte množstvo javorového sirupu. Prípadne sa dá sirupom poliať kúsok hotovej torty priamo na tanieriku a pokojne pridajte aj kopček šľahačky.
Plnka:
8 veľkých prirodzene sladkých jabĺk (alebo hrušiek)
Olúpeme, uvaríme v pare, pomačkáme vidličkou a naplníme korpus. Ak vám oslávenec pohltí všetok čas, dá sa použiť aj kupovaná výživa. Tortu necháme cez noc v chladničke, aby trošku zvlhla a prepojili sa chute.


Pokus č. 3 - Jogurtová nepečená torta

Keďže ide o jednu z mojich najobľúbenejších tort, recept som zverejnila už dávno tu:) Pre najmenších stojí za zváženie výmena nepečeného keksíkového základu za piškótový.

3 komentáre:

  1. jogurtová a smotanová torta s tagom "bez laktózy" ???

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobry den prajem, prosim vas chcem sa spytat na mnozstva cukru v receptoch..ci napr. pre deti este ubrat alebo je to tak priemrane..Lebo toto stale neviem rpi receptoch odhadnut..niekde je prilis vela cukru inde menej. VDaka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobry den:) ja uz mam v mojich receptoch ubrate cca 1/3 cukru od standardu. Ak chcete mat z toho este lepsi pocit, mozte cukor uplne nahradit napr. javorovym sirupom. Pri kremoch vacsinou neuvadzam mnozstvo sladidla, ale odporucam pridavat cukor/sirup postupne, kym vam to zachuti;) tak date minimum a zaroven sa nemusite bat ze to nebude chutne..

    OdpovedaťOdstrániť