streda, 20. februára 2013

Kysuté cestá


Cesto na ovocný kysnutý koláč a moravské buchty
2 dcl vlažného mlieka
2/3  kocky kvasníc, trošku cukru
300 g polohrubej múky
štipka prášku do pečiva
1 lyžica trstinového cukru
1 celé vajce
1 dcl oleja
štipka soli

Z mlieka, kvasníc a trošky cukru urobíme kvások - kvasnice namrvíme do nekovovej nádoby s vlažným mliekom, posypeme cukrom a necháme na teplom mieste dobre vykvasiť. Vo veľkej miske alebo na doske zmiešame všetky ingrediencie s múkou a vypracujeme hladké redšie cesto. Podľa potreby pridáme múku. Dobre prehnietené cesto vložíme do misky a necháme na teplom mieste (do 50 °C) vykysnúť 45 min -1 hodinu. Je tiež možné cesto nechať len chvíľku odpočinúť, vyvalkať a nechať vykysnúť priamo na plechu.

Cesto na bratislavské rožky
650 g hladkej múky
300 g hrubej múky
100 g cukru
375 g masla
1 ks droždie
1 vajce a 1 žĺtok
1 dcl vlažného mlieka
voda
štipka soli

V originál recepte je až pol kila masla a tri žĺtky, ak však okrem potretia rožkov nemáme ďalší plán s bielkami, pokojne nahraďte 2 žĺtky jedným celým vajcom. Zníženú dávku masla zase vyvážime pridaním mlieka.
Postupne do múky pridáme všetky ingrediencie. Maslo by malo byť zmäknuté, pokiaľ zrovna nepracujete na svojich bicepsoch:) Cesto dokonale prehnietime, pridáme trošku vody ak je moc hutné. Konzistenciou by malo pripomínať linecké cesto. Vypracovanú hmotu necháme v sáčku chvíľu odpočinúť.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára