streda, 20. februára 2013

Medové cestá

Základné medovníky

500 g hl. múky
150 g pr. cukru
150 g otepleného medu
100 g maslo
2 ks žĺtky, 2 ks vajcia (ak neplánujete medovníky zdobiť, môžu byť 3 celé vajcia)
1 lyžička sóda bik.
1 lyžička škorica

Zdravšia verzia medovníkov bez cukru tu


Všetko dobre ručne zmiešame, vypracujeme mierne lepkavé cesto. Necháme aspoň hodinu odpočinúť na chladnom mieste a následne môžeme vyvaľkať a vykrajovať. Ak necháme cesto hrubšie, medovníky budú mäkšie. Naopak tenšie medovníčky sú chrumkavé a vhodné na zlepovanie džemom (ja používam slivkový, figový alebo malinový). Medovníky vkladáme do vyhriatej rúry a pečieme cca 7 minút. Po vybratí z rúry okamžite potierame vajíčkom, aby boli krásne lesklé...

Poleva: šľaháme bielok, do ktorého preosievame pr. cukor, až kým poleva nie je tak hustá, že vzniknuté riasenie po vypnutí mixéra sa len pomaly zlieva. Môže sa pridať aj troška citrónovej šťavy.

Babkine Orechové medovníky
1 kg hl. múky
250 g mletých orechov
300 g otepleného medu
5 celých vajec
6 lyžíc rozpusteného masla
0,5 kg pr. cukru (ja dávam menej...)
1 lyžica škorice ( štipku zázvoru, feniklu)
3 lyžičky sódy bik.

Zmiešame suché ingrediencie a pridáme vajcia, maslo a med. Všetko spolu vymiesime a necháme hodinku postáť. Rozvaľkáme na 0,5 cm a vykrajujeme medovníčky. Navrchu potrieme vajíčkom a ozdobíme orechom. Mne sa raz omylom podarilo upiecť veľmi chutnú variáciu babkiných medovníčkov - v zhone som dala málo sódy bik. a stalo sa to, čomu babka hovorí rozliate medovníky. Boli ale veľmi chutné, chrumkavé a mäkké zároveň...akurát väčšie a tenšie oproti plánu :)

Jemné medové cesto - pláty
Toto cesto môžete použiť na marlenku alebo medový krémeš.
300 g med
150 g maslo
240 g pr. cukor
6 ks vajcia
600 g hl. múka
3,5 lyžičky sódy bik.

Všetko zmiešame a cesto rozotierame na opačnú stranu plechu, pokrytú papierom na pečenie..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára