utorok 23. apríla 2013

Bratislavské rožky

Buďte si istí, že po tých sa len tak zapráši:)


Cesto
Použijeme maslové cesto s kvasnicami - cesto na bratislavské rožky. Už som ich robila aj zo špaldovej múky a sú rovnako chutné, takže smelo do toho. Cukor je možné nahradiť stéviou.

Maková plnka
Mletý mak zmiešame s práškovým cukrom - myslím, že mak sa predáva po 200 g. Na začiatok pridáme 3 vrchovaté lyžice cukru. Zmes zalejeme horúcim mliekom a necháme napučať. Radšej po troške, aby plnka nebola príliš mokrá. Ochutnáme a ak treba, pridáme ešte trochu cukru. Dôležitá je aj kvalita maku - ak je horký, ťažko mu pomôcť hoci aj množstvom cukru... Plnka by mala mať konzistenciu hustej kaše. Ak nie je spojená, rožky by mohli byť suché. Ak chcete použiť trstinový cukor, rozpustite ho v mlieku a zalejte čistý mak. Tiež je možné použiť stéviový prášok. Med som zatiaľ neskúšala, ale nemal by to byť problém.

Orechová plnka
Orechová plnka sa pripravuje presne rovnako, ako maková:)

Tvarohová plnka
Jedno vajce vymiešame s cukrom (asi tri veľké lyžice) do peny a pridáme kocku suchšieho hrudkového tvarohu. Podľa potreby dosladíme. Do tvarohu by som med nedávala, plnka už tak zvykne z rožkov vytekať.

Odležané cesto premiesime, a spravíme dlhý rovnomerný valček. Ten nakrájame na kolieska. Prvé skúsime rozvaľkať na pomúčenej doske na cca 2 mm hrubé koliesko a naplniť. Používajte len vychladnutú plnku, inak sa bude cesto trhať. Ja dávam toľko plnky, koľko sa len zmestí:) Zrolujeme a konce stlačíme a ohneme k sebe. Ak vám to hneď nepôjde úplne krásne, nedajte sa odradiť. Po upečení sa rožky zväčšia cca. o 1/4 svojej veľkosti. Ak ste s veľkosťou spokojný, môžete nakrájať aj zbytok cesta. Postup opakujeme a naplnené rožky poukladáme na papierom vyložené plechy. Až teraz zapneme rúru a rožteky necháme chvíľku postáť. Pre popraskanú lesklú glazúru ich pred pečením potrieme vajíčkom s troškou vody alebo mlieka. Ak chcete dosiahnuť dokonalý povrch, potrite ich až po vytiahnutí z rúry. Pečieme do zlatista pri 170°C.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára