pondelok 27. mája 2013

Čerešňová maková torta

Na trhu sa objavili prvé čerešne, konečne! Aby sme mysleli aj na stále viac alergikov, táto torta neobsahuje žiaden lepok ani laktózu. Napriek tomu je výborná šťavnatá a nič jej nechýba...a je vééľmi jednoduchá :)


Cesto:
90 g mletého maku
60 g trstinového cukru
3 vajcia

Oddelíme žĺtky od bielkov a pripravíme si formu - vymastíme a vysypeme makom. Cukor odvážime a väčšiu časť vysypeme do žĺtkov, menšiu do bielkov. Odvážený mak necháme stranou. Bielka aj žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny a všetko spolu aj s makom zľahla premiešame. Vylejeme do formy a dáme upiecť. Takýto nízky korpus bude hotový pomerne rýchlo.

Plnka:
500 g čerešní
želé/agar
500 ml vody
2 lyžice cukru

Čerešne umyjeme a 13 najkrajších na stopke odložíme nabok. Ostatné vykôstkujeme. Asi 5 najtmavších rozmixujeme s 0,5 l vody (na zafarbenie) a do nej dáme variť želé s cukrom. Ostatné čerešne rovnomerne rozprestrieme na vychladnutý korpus. Na ne naukladáme ozdobné čerešne. Korpus uzavrieme do formy. Ja používam na pečenie 28 cm formu a na plnenie zavriem korpus do 26 cm formy, pretože sa väčšinou trošku scvrkne a vo väčšej forme by veľa želé utieklo do strán.
Uvarené želé necháme mierne vychladnúť a lyžicou pokropíme celý povrch torty. Túto časť vsiakne korpus. Dáme ho na 10 minút do chladničky a želé necháme ešte trošku vychladnúť (tuhne pri 40 stupňoch). Nakoniec lyžicou po troške zalejeme celý povrch torty a dáme vychladiť. Ak ste použili želé na báze agaru, na stuhnutie bude stačiť 15-30 minút v chladničke. Celková doba prípravy by teda nemala presiahnuť 2 hodiny.

6 komentárov:

  1. Wow, vypadá moc krásně.
    Pošli kousek. :P

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem! Ak si v Bratislave, tak zajtra mozes ochutnat v Bookies&Cookies ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. môžem sa opýtať, nejde tam do cesta žiadna múka?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. a koľko balíčkov želé treba použiť ? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na obale by malo byt napisane na kolko vody je dane zele. Ja som dala agar 1 balicek ktory staci na pol litra vody.

      Odstrániť