štvrtok 22. augusta 2013

Torta s čerstvými figami

Ak ste si z dovolenky v Chorvátsku priniesli čerstvé figy a neviete, čo s nimi, tu je recept na osviežujúcu šťavnatú letnú jednoduchú tortičku.


Cesto
4 vajcia
120 g mletých alebo strúhaných orechov, napr. mandlí alebo para
75 g tmavého cukru
figový alebo marhuľový džem

Pripravíme si tortovú formu - vymastíme a vysypeme orechmi alebo múkou a dáme nabok. Rozohrejeme rúru, stačí na 160. Oddelíme žĺtky a bielky - najskôr vyšľaháme bielky a následne žĺtky s cukrom a troškou vody. Do žĺtkovej peny opatrne vmiešame sneh a orechy. Korpus sa upečie pomerne rýchlo. Po vytiahnutí z rúry dáme dole obruč a korpus potrieme tenučkou vrstvou džemu. Necháme vychladnúť a zatiaľ pripravíme krém.

Citrónový krém
1 kelímok mascarpone
vanilkový cukor
2 lyžice kyslej smotany alebo hustého jogurtu
1 lyžica smotanovej nátierky
1 citrón

Do misky vytlačíme šťavu z celého citróna a prípadne postrúhame aj kôru. Pridáme asi tri veľké lyžice cukru - ja si pripravujem vanilkový cukor zomletím 0,5 kg svetlého cukru s celým strúčikom vanilky. Cukor so šťavou rozmiešame a postupne pridáme všetky ostatné ingrediencie. Ak náhodou nemáte doma nátierku, pokojne ju nahraďte smotanou a štipkou soli. Metličkou vymiešame, ochutnáme a prípadne dosladíme práškovým cukrom. Kyslosť krému ale bude dobre dopĺňať sladkosť korpusu a fíg. Hotový krém lyžicou rozotrieme na vychladnutý korpus.

Navrch nakrájame umyté figy, malo by stačiť 10-12 kusov.

Vychladíme a podávame s citronádou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára