pondelok 9. septembra 2013

Banánové sushi

Aj taký klasický dezert akým je banán v čokoláde sa dá poňať moderne... Pomaly sa nám zjesenieva a sezóna horúcej čokolády je za dverami.


Pre dve osoby potrebujeme:
1 zrelý banán
menší hrnček guľatej ryže alebo ryžu na sushi
dva rovnaké hrnčeky mlieka
vanilkový lusk alebo cukor s prírodnou vanilkou
med
1 ryžový papier

Ryžu uvaríme v dvojnásobku mlieka s vanilkou tak, ako by sme ju varili vo vode - treba dať ale pozor, aby sa neprihorela. Ku koncu radšej pridáme trošku mlieka, vypneme sporák a necháme dojsť tak, aby sa do nej vsala všetka tekutina. Rozhodne ale chceme mäkkú a nie al dente ryžu. Po odstavení dochutíme medom a necháme zakrytú vychladnúť.
Ryžový papier namočíme, otrasieme a položíme na dosku, tanier, alebo na sushi podložku, ak máte (ja nemám:). Na 2/3 papiera lyžicou utlačíme vrstvu ryže. Na tú položíme banán a zrolujeme tak, aby sme vytlačili všetok vzduch. Ak si nie ste istí ako, pozrite si video, ako sa robí sushi. Ryžový papier je veľmi lepivý, takže sa vám rolka nebude otvárať. Takto môžme rolku dať na pár minút, alebo v alobale aj na oveľa dlhšie, vychladiť do chladničky. Zatiaľ si pripravíme čokoládový dip.

Čokoládový dip:
0,5 dcl mlieka / čím menej, tým hustejší dip
50 g horkej čokolády
koreniny alebo príchute podla vlastnej fantázie: pomaranč, škorica, morská soľ...

Vychladenú rolku nakrájame na 8-10 kúskov. Podávame s čokoládovým dipom a mištičkou posýpky - nasekané oriešky, sušené ovocie, gumové medvedíky...:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára