streda 5. februára 2014

Levanduľová s limetkou

Táto voňavá tortička je inšpirovaná výbornými levanduľovými cookies mojej šikovnej krstnej :)


Korpus:
7 vajec, oddeliť
140 g cukru
210 g hladkej (špaldovej) múky
trošku vody, trošku oleja
lyžicu levanduľových kvetov

Vypracujeme klasické piškótové cesto a nakoniec zľahka vmiešame lenanduľu. Upečieme, necháme vychladiť a prekrojíme na tri časti.

Plnka:
250 g nehrudkový tvaroh
500 g jogurt/smotana
1 vanilkový cukor
trstinový cukor
šťava a kôra z 1 limetky
agar

Cukor rozpustíme v limetkovej šťave a ručne zašľaháme tvaroh a jogurt. Dochutíme kôrou z limetky a prípadne dosladíme - radšej už len práškovým cukrom. Agar (na cca pol litra tekutiny) rozpustíme a necháme zovrieť v asi 0,5 dcl vody, stlmíme oheň a primiešame 2 lyžice krému. Potom ďalšie dve, odstavíme a vmiešame do zbytku plnky. Pracujeme rýchlo, agar tuhne už pri 40 stupňoch. Väčšinu plnky rozdelíme na dve časti, ktorými naplníme tortu a zbytok rozotrieme v tenkej vrstve po povrchu. Dáme vychladiť a stuhnúť.

Krém:
250 ml šľahačka
75 g bielej čokolády
lyžica levandule

Deň vopred prevaríme šľahačku s čokoládou a necháme vychladiť najprv voľne, potom v chladničke. Vychladenú ju vyšľaháme na krém a vmiešame levanduľu. Krémom buď pokryjeme celú tortu alebo po krajoch vytvorime obrubu a vršok ozdobíme limetkovým želé, ktoré pripravujeme podobne ako hustejšiu citronádu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára