utorok 26. marca 2013

Poslovenčený cheesecake

Klasický New York Cheesecake sa robi z Philadelphie, ktorú síce dostať aj u nás, ale je celkom drahá a hlavne úplne nahraditeľná naším nátierkovým maslom. Dá sa tiež použiť nehrudkový tvaroh, ktorý je trošku kyslejší. To znamená pre nás pozitívnu vec - obsahuje probiotické kultúry. V klasickom recepte by tiež nechýbala múka. Nie je však v recepte taká dôležitá, aby nám stála za ďalší kus prázdnej energie v podobe sacharidov...


Cesto:
Použijeme keksíkový tortový základ alebo polovičnú dávku cesta na pyté. Do cesta primiešame za hrsť nasekaných alebo mletých lieskovcov. Na spodok formy dáme papier a boky potrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto natlačíme do formy a dáme nabok. Ak použijeme menšiu formu, cheesecake bude vyšší. Ak ale plánujeme ďalší topping, môžeme použiť väčšiu formu.

Plnka:
500 g nehrudkový tvaroh
200 g nátierkové maslo
200 g kyslá smotana
3 vajcia
cukor
štipka soli
štipka škorice

Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom (asi 100 g) do peny a postupne pridáme všetky suroviny. Keď máme hladký krém, ochutnáme a docukríme podľa chuti. Krém vylejeme na cesto a dáme piecť do na 170°C predhriatej  rúry. Cheesecake je hotový, keď má do zlatista sfarbené okraje. Necháme ho vychladnúť najprv voľne a neskôr úplne v chladničke.

Topping:
100 g horkej čokolády
1 kelímok mascarpone
1 hrsť lieskovcov

Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a pridáme do nej mascarpone. Premiešame, zložíme z vodného kúpeľa a poriadne vymiešame. Lyžicou aplikujeme na cheesecake a oblou plochou poroztierame ku krajom (nie úplne). Nakoniec nasekáme lieskovce, na sucho opražíme a posypeme povrch cheesecakeu.

1 komentár: