streda, 10. apríla 2013

Tvarohové pagáčiky

Keďže ku každej dobrej oslave patrí okrem torty aj niečo dobručké slané, dovolím si zabŕdnuť aj do tejto pekárskej oblasti...


Pôvodný recept:
0,5 kg hladkej múky
0,5 kg masla
0,5 kg tvarohu
3/4 droždia
1,5 lyžičky soli

Na ozdobu:
1 celé vajce
ľanové/sezamové semienka / mak / rasca

Všetky ingrediencie spolu jednoducho zmiešame, cesto dôkladne vypracujeme, vložíme do sáčku a odložíme do chladničky do druhého dňa. Na druhý deň cesto vyberieme, premiesime a rozvaľkáme na cca. 1,5 cm. Malým krúžkom vykrojíme pagáčiky, poukladáme pomerne na husto na papier na plech (dvihnú sa len do výšky). Potrieme vajíčkom, posypeme rascou/makom/sézamom/ľanom a dáme upiecť do mierne vyhriatej rúry.

Zdravšia verzia:
250 g špaldovej múky
150 g ražnej múky
100 g hladkej múky
500 g tvarohu
250 g masla
200 g kyslej smotany
1,5 lyžičky soli
1 kocka droždia

0,5 kg múky alebo múčnej zmesi je možné vyskladať z rôznych typov múky alebo môžte vyskúšať pridať drvené ľanové semienka, pšeničné klíčky atď. podobne, ako keď pečieme chlieb.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára