Na trhu sa objavili prvé čerešne, konečne! Aby sme mysleli aj na stále viac alergikov, táto torta neobsahuje žiaden lepok ani laktózu. Napriek tomu je výborná šťavnatá a nič jej nechýba...a je vééľmi jednoduchá :)
Cesto:
90 g mletého maku
60 g trstinového cukru
3 vajcia
Oddelíme žĺtky od bielkov a pripravíme si formu - vymastíme a vysypeme makom. Cukor odvážime a väčšiu časť vysypeme do žĺtkov, menšiu do bielkov. Odvážený mak necháme stranou. Bielka aj žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny a všetko spolu aj s makom zľahla premiešame. Vylejeme do formy a dáme upiecť. Takýto nízky korpus bude hotový pomerne rýchlo.
Plnka:
500 g čerešní
želé/agar
500 ml vody
2 lyžice cukru
Čerešne umyjeme a 13 najkrajších na stopke odložíme nabok. Ostatné vykôstkujeme. Asi 5 najtmavších rozmixujeme s 0,5 l vody (na zafarbenie) a do nej dáme variť želé s cukrom. Ostatné čerešne rovnomerne rozprestrieme na vychladnutý korpus. Na ne naukladáme ozdobné čerešne. Korpus uzavrieme do formy. Ja používam na pečenie 28 cm formu a na plnenie zavriem korpus do 26 cm formy, pretože sa väčšinou trošku scvrkne a vo väčšej forme by veľa želé utieklo do strán.
Uvarené želé necháme mierne vychladnúť a lyžicou pokropíme celý povrch torty. Túto časť vsiakne korpus. Dáme ho na 10 minút do chladničky a želé necháme ešte trošku vychladnúť (tuhne pri 40 stupňoch). Nakoniec lyžicou po troške zalejeme celý povrch torty a dáme vychladiť. Ak ste použili želé na báze agaru, na stuhnutie bude stačiť 15-30 minút v chladničke. Celková doba prípravy by teda nemala presiahnuť 2 hodiny.
Wow, vypadá moc krásně.
OdpovedaťOdstrániťPošli kousek. :P
Dakujem! Ak si v Bratislave, tak zajtra mozes ochutnat v Bookies&Cookies ;)
OdpovedaťOdstrániťmôžem sa opýtať, nejde tam do cesta žiadna múka?
OdpovedaťOdstrániťNie ziadna:)
Odstrániťa koľko balíčkov želé treba použiť ? :)
OdpovedaťOdstrániťNa obale by malo byt napisane na kolko vody je dane zele. Ja som dala agar 1 balicek ktory staci na pol litra vody.
Odstrániť