štvrtok 2. mája 2013

Cupcakes - minitortičkové variácie

"Cupcakes" sú populárne hlavne v Amerike a keď sa tento trend dostal aj k nám, viacerým z nás poskočilo srdiečko radosťou... Po nejakej tej skúsenosti ale musím povedať, že minitortičky sú zábavné hlavne na výrobu a pre možnosť vyhrať sa v malom s detailami. Pri jedení sa však len ťažko vyhnete namočeniu nosa do krému a cesto býva často príliš vysoké. Pre veľa ľudí je to stále len muffin, ktorý na klasický kúsok torty jednoducho nemá... Tu je niekoľko rôznych tipov overených a fungujúcich minitortičiek.

Minitortičky s muffinovým základom - univerzálne muffinové cesto


Čokoládový krém:
200 ml šľahačky prevaríme s 100 g horkej čokolády, necháme vychladnúť najskôr voľne, potom úplne v chladničke. Studené vyšľaháme a aplikujeme na muffiny.

Pudingový krém:
Pre vanilkový krém uvaríme zlatý klas s vanilkovým cukrom alebo puding zo škrobu, vanilky a cukru - na 12 muffinov bude stačiť z 250 ml mlieka a 20 g škrobu. Vyšľaháme maslo s cukrom a postupne prišľaháme vychladnutý puding. Pre ľahšiu verziu krému nahradíme maslo šľahačkou - tento krém je ale tekutejší, treba s tým počítať. Puding prešľaháme mixérom a vmiešame doňho vyšľahanú šľahačku.
Ak by sme chceli ovocný pudingový krém, mlieko nahradíme ovocnou šťavou.
Mlieko môžeme nahradiť napríklad aj kokosovým alebo ryžovým mliekom.



Ovocný krém:
Ovocie (čučoriedky, maliny, jahody...) popučíme s cukrom na kašičku, vmiešame mascarpone a zľahčíme vmiešaním šľahačky - malo by stačiť 100 ml.

Minicheescake
Postupujeme podľa receptu na cheesecake. Pri čokoládovom cheesecaku vmiešame do cesta kakao - nahradíme ním časť múky alebo keksov. Do plnky primiešame aspoň 100 g roztopenej čokolády. Minicheesecaky pečieme v muffinovej forme bez papierových košíčkov - do tých ich vložíme už hotové. Z dávky na 1 veľký cheesecake by malo vyjsť 12-14 malých.


Poleva - ovocná:
Uvaríme želé z ovocnej šťavy alebo drene, ozdobíme čerstvým ovocím, prípadne ovocím ochutenou šľahačkou.

Poleva - čokoládová:
Nad parou roztopíme 100 g čokolády a zmiešame so 100 ml šľahačky.

Cupcake s "brownie" základom



Použijeme cesto na brownies - extra čokoládový korpus a v muffinových formách vypečieme okrúhle brownies. Vychladnuté zdobíme ktorýmkoľvek z vyššie spomenutých spôsobov.

Ovocné košíčky
Základ tvoria samostatne upečené košíčky z lineckého cesta alebo z cesta na pyté.
Košíčky plníme pudingom alebo krémom. Na obrázku: krém z citrónového mascarpone a šľahačky s čučoriedkami. Košíčky je možné spraviť bez lepku, laktózy alebo z akejkoľvek alternatívnej múky.



1 komentár:

  1. vyzeraju super spica, snad sa na to niekedy odhodlam :)najma na tie minicheesecakes.

    OdpovedaťOdstrániť