utorok 2. júla 2013

Malinová punčová torta

Odkedy som zabŕdla do cukrárčiny, zistila som jednu prekvapivú vec. Strašne veľa ľudí tajne miluje punčák :). Tento zákusok bol na druhej strane pre mňa vždy zosobnením všetkého, čo sa mi na klasickej slovenskej cukrárskej škole nepáči. Najviac nerozumiem farbeniu sirupu červeným farbivom, keď existuje toľko chutného červeného ovocia, hoci aj vo forme sirupu... Preto som sa rozhodla recept pretvoriť podľa svojich predstáv.


Korpus:
8 vajec
140 g cukru
240 g hladkej múky
trošku oleja, trošku vody
malinový džem

Ako základ použijeme klasický piškótový korpus, akurát môžeme ubrať trochu cukru, keďže ho neskôr pridáme vo forme sirupu.
Po upečení korpus vo forme prevrátime a necháme vychladnúť. Takto dosiahneme relatívne rovný povrch, aj keď sa nám cesto v strede vydulo. Vychladnutý korpus vyberieme z formy a prekrojíme na tri časti. Spodnú a vrchnú časť potrieme tenkou súvislou vrstvou malinového džemu, aby sirup zo strednej vrstvy nepresiakol. Pre ešte lepší výsledok môžeme spodnú časť otočiť rezom dole a džemom potrieť "pripečený" povrch, ktorý prepustí menej vlhkosti.

Sirup:
čerstvé maliny alebo malinový sirup
rum
cukor
voda

2 hrste malín popučíme a cez sitko prelejeme šťavu do menšieho hrnca. Pridáme 2 lyžice cukru a asi 1 dcl vody a necháme prevreť. Odstavíme z ohňa, ochutnáme a prípadne dosladíme. Do mierne vychladnutého sirupu vlejeme rum a znova ochutnáme. Ak chceme zachovať vitamíny, cukor rozpustíme za studena - torta však bude menej trvanlivá. Ak miesto malín používame hotový sirup, možno ho bude potrebné trošku skysliť citrónom. Pridáme rum a vodu, ochutnáme a dochutíme tak, aby sirup nebol ani príliš sladký ani riedky. Strednú časť korpusu položíme na veľký tanier a rovnomerne lyžicou pooblievame sirupom. Zhora bude celý ružový, obzvlášť netreba zabudnúť na okraje. Namočený korpus potrieme tenučkou vrstvičkou džemu a opatrne korpus prevrátime a ružovou stranou položíme na spodnú, džemom potretú časť korpusu. Zvyšným sirupom poriadne, ale pomaličky, zalejeme aj druhú stranu strednej vrstvy korpusu a tiež jemne potrieme džemom. Na ňu položíme džemovú vrchnú časť korpusu. Tortu zaťažíme a dáme do chladu na pár hodín odpočinúť.

Fondánová poleva:
šťava z čerstvých malín alebo sirup
rum
práškový cukor

Do šťavy z malín prilejeme trošku rumu a vymiešame s cukrom. Cukor pridávame dovtedy, kým je poleva maximálne hustá, ale zároveň keď ju prestaneme miešať, zleje sa a po metličke nezostanú stopy. Polevu zahrejeme, cukor sa rozpustí. Odstavíme ju z ohňa a necháme schladiť, kým sa na povrchu nezačne vytvárať krústa. Vtedy poriadne metličkou vymiešame, vylejeme na tortu a rovnomerne rozotrieme. Tortu dáme do chladu, poleva zaschne a až potom ju dozdobíme.


10 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fajn receptík bez práškových umelých farbív a aróm. Trošinka som si ho upravila, zmiešala som sirup so šťavou z malín aj do polevy aj fondánu. A už sa teším na zajtrajšiu ochutnávku, podľa priebežnej koštovačky jednotlivých zložiek to vyzerá veľmi sľubne. Možno ešte doplniť približné dávkovanie pre začínajúcich cukrárov :-). Aj keď mne sa podarilo sa asi aj trafiť celkom. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Torta vyzera nadherne a farbenie malinami je uplne paradne. Rada by som ju spravila synovi k tretim narodkam (laska k puncaku je u nas az rodinna crta :D), preto by som sa rada spytala, ci ma rum aj inu funkciu ako aromaticku, ci ho mozem vynechat, pripadne dat len do sirupu a nechat prevriet, aby sa odparil alkohol.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá to skvele. Vyskúšam. Len mi chýbajú množstvá, aspoň zhruba. :(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. vynikajúce, maliny perfektne zafarbili tortu, aj polevu.. Pomer "nálevu" si každý aj tak namieša podľa svojej chuti...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Toto bola čistá katastrofa. Až keď bol koláč v peci som si všimla, že v recepte nie je prášok do pečiva ani sóda bikarbóna. Cesto vôbec nenakyslo a bolo tuhé. Celé šlo do koša. 👎👎👎👎👎👎👎

    OdpovedaťOdstrániť
  7. V živote som do piškótového cesta nedala prášok do pečiva ani sódu bikarbónu a vždy mi krásne vyšlo. Skús lyžicové cesto: na 1 vajce 1 zarovnaná PL pr.cukru a 1 kopcom PL hrubej múky. Toto sa vždy podarí.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Prosím Vás, koľko čoho mám dať? Aspoň zhruba, ďakujem pekne

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Prosím, asi koľko toho sirupu treba urobiť?

    OdpovedaťOdstrániť